in ,

Не наседнувајте: Трикови кои најчесто ги користат манипулаторите за да ве освојат

Иако на прв поглед изгледа како добронамерен гест, позадината сепак може да биде различна

Манипулаторите често користат слични техники за да го добијат она што го сакаат, а овие се најчестите.

„Те молам дозволете ми да го направам тоа за тебе“

Ова е варијанта на подарување. Но, во овој случај, наместо вистински подарок, манипулаторот го користи своето време и енергија како оружје. Пред неколку месеци некој ми пријде со желба да ми помогне со проект на кој работев, пишува Даршак Рана за YourTango. Пристојно одбив бидејќи се беше под моја контрола. Лицето не прифати не за одговор и рече: „Ве молам дозволете ми да го сторам тоа за вас“. Повторно објаснив дека работата е завршена, но тие инсистираа.

Затоа попуштив и им ги испратив проектните фајлови. Две недели подоцна, добив сметка од 2.000 долари. Тие ја завршија работата и сакаа да бидат платени за своето време. Додека подароците често создаваат чувство на реципроцитет, оваа тактика е чиста измама. Доколку се најдете во ситуација некој да ви понуди да направи нешто за вас, задолжително однапред одредете какви се условите.

Празни ветувања

Еден пријател требаше да ми помогне да се преселам во нов стан. Изнајмив камион и зедов слободниот ден од работа. Но, тој ми се јави претходната вечер да откаже, наведувајќи семејна итна ситуација. Почувствував емпатија и прашав дали има нешто што можам да направам за него. Тој учтиво одби. Подоцна го видов означен на слики од забава на пријател на социјалните мрежи. Сфатив дека ме измамил. Бев лут, но што можев да направам?

По некое време веќе не бевме пријатели. Звучи грубо, но довербата е основата на секоја врска, па дури и на пријателството. Откако ќе го нема, не е лесно да се врати. Ако дадете ветување, направете се што можете за да го одржите.

Замката на ласкање

Имав колега кој ја користеше оваа техника, во една прилика ми објасни како можел да го направи тоа.

„Мојата техника е да користам ласкање како форма на вербално кунг фу. Не се обидувам да бидам искрен. „Јас го користам како што Брус Ли користеше нунчаки“, рекол Џејк. Џејк ќе му кажеше на својот шеф дека прави одлична работа, дури и кога тоа не беше. Би му давал и нејасни комплименти. На пример, тој би рекол дека неговиот шеф е „визионер“. Целта не беше шефот да се чувствува добро, туку да го добие она што го сака од него. И тоа функционираше.

Ласкањето е вообичаена алатка за манипулација бидејќи е толку лесна и функционира толку добро, и важно е да препознаете кога некој ја користи оваа техника.

Техника од врата в лице

Оваа техника е вообичаена тактика за продажба. Манипулаторите исто така го користат за да го добијат она што го сакаат. Еве како тоа функционира: манипулаторот започнува со поднесување разумно барање, под претпоставка дека ќе кажете не. Потоа тој упатува понеразумно барање, што ве тера да мислите дека второто е полошо од првото.

Ова се нарекува ефект на сидро. Кажете, на пример, дека дебатирате за купување сосема нов автомобил. Продавачот ќе ви покаже основен модел од 15.000 долари и втор модел од 35.000 долари. Стандардната верзија може да има некои празнини во карактеристиките, но премиум верзијата е надвор од вашиот опсег на цени. Првата цена сега ви изгледа коректна.

Трик „само се обидувам да помогнам“.

Оваа е класика. Неверојатно е колку често луѓето ја користат фразата „само се обидувам да помогнам“ за да манипулираат и контролираат со другите. Пред некој ден разговарав со еден пријател за една книга на која работев. Направив некои истражувања и знаев што сакам да направам. Но, мојот пријател инсистираше да ми даде свое мислење, иако јас не го побарав тоа. По 10 минути слушање, конечно реков: „Ја ценам вашата помош, но веќе одлучив. Неговиот одговор беше? Само сакав да помогнам.

Не не си. Се обидуваш да ја контролираш ситуацијата и да ми ја наметнеш својата волја. Ако сакате да помогнете, прашајте дали ми треба помош. Ако кажам не, почитувајте ја мојата одлука и тргнете се настрана. „Лажните“ убави гестови може да биде тешко да се забележат ако не знаете што да барате, но кога се фокусирате на вакви работи може да биде позитивно за вашето ментално здравје.

Извор: popara.mk

What do you think?

Written by dikel

27 урнебесно застрашувачки креации со вештачка интелигенција (27 фотографии)

Not Safe For Work
Click to view this post

Добри девојки хероини и манга ликови – 1ДЕЛ